­
English

Forsøk med stipend til fagarbeidere. Rapport fra hovedforsøket (fase 3)

Lenke til artikkel:

[PDF]

Forfattere:

Drange, Nina, Karen Hauge, Tao Zhang, Markus Roos Breines, Bjorn Dapi, Torgeir Nyen

År:

2023

Referanse:

Frisch Rapport
Nummer i serie: 4

Sammendrag

Frischsenteret og Fafo som har fått i oppdrag å utvikle forsøksordningen, samt evaluere effekten av forsøket og gjennomføre en prosessevaluering. Forsøket har tre faser. Første fase var modellutvikling der forsøket ble planlagt (fase 1), deretter ble det gjennomført en pilot i mindre skala (fase 2), og til slutt ble hovedforsøket gjennomført i stor skala (fase 3). Effektevalueringen og prosessevalueringen er utført separat av ulike forskere, hvor Frischsenteret har hatt hovedansvaret for effektevalueringen og Fafo har hatt hovedansvaret for prosessevalueringen.

Forsøket med stipend til fagarbeidere ble gjennomført som en randomisert kontrollert studie i stor skala. Målgruppen for forsøket var fagarbeidere, her definert som personer med fullført videregående opplæring, yrkesfaglig retning (både de med fagbrev/svennebrev og de med vitnemål fra yrkesfag) som høyeste fullførte utdanning. Forsøket bestod av to behandlingsgrupper og en kontrollgruppe, og en tilfeldig trekning fordelte et uttrekk fra populasjonen av fagarbeidere i alderen 30-57 år mellom disse gruppene: en stipendgruppe, en informasjonsgruppe og en kontrollgruppe. Stipendgruppen fikk tilbud om et stipend på inntil 50 000 kr til videreutdanning og informasjon om videreutdanning. Informasjonsgruppen fikk kun informasjon om videreutdanning, og kontrollgruppen ble ikke kontaktet. Det ble sendt ut informasjon i til sammen fire runder. Disse ble sendt fra SSB med Lånekassen og HKdir/KN som med-avsendere. Uttrekket til studiepopulasjonen omfattet 61 800 personer trukket til stipendgruppen, 169 950 personer til informasjonsgruppen og 67 252 personer til kontrollgruppen, i alt rundt 300 000 personer.

Resultatene våre viser at randomiseringen av gruppene var vellykket, i den forstand at stipendgruppen, informasjonsgruppen og kontrollgruppen er tre statistisk sett “like” grupper. Den vellykkede randomiseringen gjør at vi kan estimere et troverdig anslag på hva som er effekten av å tilby et stipend på 50 000 kroner til fagarbeidere mellom 30 og 57 år. Vi finner en positiv effekt av både tilbudet om stipend og informasjon, der stipendgruppens sannsynlighet for å være i utdanning øker med om lag 20 prosent, mens den for informasjonsgruppen øker med 9 prosent sammenlignet med kontrollgruppen. Nettoeffekten av stipendet alene (fratrukket effekten av informasjonen som følger med tilbudet om stipend) er en 12 prosent økning i sannsynligheten for å være i utdanning.

Prosessevalueringen beskriver hvordan forsøket har blit gjennomført. Prosessevaluering viser at forsøket har blitt gjennomført på en god måte og at samarbeidet mellom aktørene har fungert godt. Det er flere faktorer ved utformingen av ordningen som kan ha påvirket hvordan målgruppen har respondert på tilbudet om stipend. Den målrettede informasjonen som ble sendt ut om stipend og utdanningsmuligheter i forsøket har vært en viktig faktor her som man må ha med som kontekst når man vurderer effekten av stipendet.

Prosjekt info:

Oppdragsgiver: KD via Kompetanse Norge
Oppdragsgivers prosjektnr.: 1650krbe
Frisch prosjekt: 1327 - Utvikling av et forsøk med stipend

ISBN:

9788279882985